Witam serdecznie wszystkich moich uczniow. W wyniku zaistnialej sytuacji chcialabym udzielic Wam kilku wskazowek dotyczacych tego jak samodzielnie podnosic swoje kompetencje zwiazane z nauka jezyka polskiego. Oto one:
1. Korzystajcie ze strony internetowej AQA GCSE POLISH - gdzie znajdziecie wszystkie materialy dotyczace egzaminu z jezyka polskiego. Szczegolnie przydatny jest dzial 3 pod tytulem Subject content i poddzial 3.5 Vocabulary. Dzial ten zawiera slownictwo, jakie musicie opanowac do tego egazminu.
2. Powtorzcie wszystkie pytania i odpowiedzi do 3 dzialow ( Theme 1 Identity and culture, Theme 2 Local, national and global areas of interest, Theme 3 Current and future study and employment). Przypominam, ze na wiekszosc pytan odpowiedzielismy pisemnie, wiec powinniscie miec materialy w zeszycie.
3. Dla tych ktorzy byli nieobecni 17 Marca 2020 (nasza ostatnia lekcja) chcialabym powtorzyc temat pracy domowej: Napisz wypracowanie na temat: Co chcialbym robic w przyszlosci ? Gdzie i co chialbym studiowac?
4. Uprzejmie prosze o skorzystanie z naszego podrecznika HURRA! PO POLSKU 3 i wykonanie zadan z dzialu Moda i uroda strona 28 do 35 oraz wykonanie cwiczen z naszego zeszytu cwiczen o takim samym tytule strona 12 do 14.
Dziekuje z gory za Wasza ciezka prace ! Nie zapominajcie o jezyku polskim: rozmawiajcie po polsku, ogladajcie polska telewizje, czytajcie polskie czasopisma i ksiazki. Macie teraz duzo czasu - moze sprobujecie przeczytac jedna z ksiazek Olgi Tokarczuk, naszej literackiej noblistki. Jesli chodzi o polskie filmy... polecam Boze Cialo, Sale samobojcow 1, czy tez Sale samobojcow Hejter w rezyserii Jana Komasy. Te filmy naprawde zmusza Was do zastanowienia sie nad tym, co jest w zyciu wazne i przy okazji rozwiniecie umiejetnosci zwiazane z nauka jezyka polskiego.
Bedziemy w kontakcie - prosze zagladajcie na ta strone i w miare mozliwosci wykonujcie zadania.
Prezpraszam za brak polskich znakow w trzcionce.
Pozdrawiam Monika Stadnicka
Dziendobry . wysłałam do Pani wandy ważny Email związany z egzaminem GCSE Lilianny . Gdyby pani mi pomogła otrzymałam email z Posku z centrum egzaminacyjnego w tym proszą o podanie danych i lisów od nauczycieli . Prosiłabym o to by Pani nie skontaktowała z Panie Wanda to uniknę wysyłania ponownie email tym bardziej ze nie posiadam Pani emaila