Witam!
W pierwszej czesci zajec kontynuowalismy omawianie postaci Janusza Korczaka oraz dyskusje nad tym jak kiedys uczono i wychowywano dzieci, a jak obecnie wyglada nauka w szkole.
Przeczytalismy fragment ksiazki pt. "Krol Macius Pierwszy" -tropiciele str.65-67 oraz omowilismy trudne slowa z tekstu czytanki.
W drugiej czesci zajec zrobilismy pierwsza probe naszego wiersza i spiewalismy piosenke.
Zadanie domowe
Prosze przeczytac raz jeszcze czytanke str. 65-67. tropiciele 5
ustnie odpowiedziec na pytania pod tekstem.
W zeszyscie przepisac znaczenie slow z leksykonu (audiencja ,parada,reforma,zawod).
Uczniom bez podrecznika wysle skan stron na email.
Zakonczenie roku
Prosze kontynouwac nauke piosenki oraz cwiczyc swoje role.
Pamietajcie ,ze mowimy glosno, wyraznie i wolno.
STROJE
Osoby tzw. narratorzy w wierszu Brzechwy:
Antosia,Oliwia F., Stasiu, Eryk , Filip,Pola , Marcel,Natalia,Atiya,Jakub,Milosz, Naomi.
Prosze aby na zakonczenie roku ubrali sie w kolorowe letnie ubrania.
Akcesoria tj.
Okulary sloneczne , kapelusze, kwiatki we wlosach , kolorowe koszule, wianki -mile widziane.
Zwierzeta tj.
Kret- Gabrys- moze byc czarna koszukla , okulary typu lenonki (mozna zrobic z kartonu i drucika i pomalowac na czarno)
lub opaska na glowe z glowa kreta.
Waz- Max, - jesli masz cos swiecacego np. marynarke w cekiny,krawat :))
to mozna ubrac (po minie widzialam ,ze raczej nie masz ;) )
lub maskotke weza, ktora mozna owinac na szyje( mozna popytac kolegow, czy ktos ma pozczyc) , mozna tez zrobic opaske na glowe, lub do starej skarpetki doszyc oczy z koralikow i czerwony jezyk z tasiemki ,zalozyc ja na reke.
Jesli chodzi o urbanie tu juz zostawiam Tobie dowolna interpretacje.
Kos-Jan- czarna koszulka lub caly na czarno, jak wolisz, mozna zrobic pomaranczowy dziubek z papieru.
Jesli nie lubisz czarnego opaska kosa na glowe tez jest ok.
Sroka -Diana- cos w czerni i bieli , ja mam fikusne okulary i przypinke z piorkami do wlosow, moge wziac w sobote i pokazac.
Pozostale osoby
Patryk,Laura, Mia, Laura, Julia, Kamil
Moga przyjsc ubrane na kolorowo jak narratorzy lub wybrac sobie dowolne zwierze lub owada i podkreslic to elementem stroju albo zrobic swoja opaske.
Pamietajcie zeby zostac w klimacie lata w Polsce, wiec wybierajac zwierze niech to nie bedzie slon, zyrafa :) a raczej cos co mozna spotkan na naszej lace. Moga tez byc owady tj. motyl, pajak, biedronka, pszczola itp.
Wrzucam przykladowe opaski . Jesli ktos nie ma pomyslu na element swojego stroju prosze dac mi znac w miare wczesniej.
Zwierzątka - papierowe opaski na głowę (lubietworzyc.blogspot.com)
Jesli ktos ma w domu sztuczne kwiatki i moze wziac na zakonczenie roku przynajmniej jedna sztuke, prosze dac mi znac za tydzien ile osob przyniesie.
Bede robila kwiaty z bibuly i chcialam wiedziec ile tego naprodukowac :)
Pozdrawiam i do soboty!