Witam!
Na ostatnich zajęciach dzieci pisały test ,który obejmował tematy jakie przerabialiśmy przed feriami.
Poszło gładko niczym bitwa pod Cedynią ;).
W kolejnej części zajęć czytaliśmy tekst o Henrylku Sienkiewiczu. Tekst jest długi i trudny ze względu na wiele historycznych odniesień oraz słowictwo, omówienie go zajęło nam sporo czasu.
Następnie odbyła się lekcja religii.
Zadanie domowe
Pod tematem lekcji (podaje nieobecnym)
Temat : Życie i twórczość Henryka Sienkiewicza.
Proszę starannie przepisać notatkę.
Jest to zebranie wszystkich wiadomość dotyczących życia i twórczośc pisarza , o których przeczytaliśmy w tekscie.
Pod notatką proszę narysować portret pisarza dowolną techniką.
Notatkę wyślę e-mailem.
zadanie 2
Napisz w kilku zdaniach charakterystykę Stasia i Nel.
Kim byli? (pochodzenie, najbliższa rodzina)
Jak wyglądali? (wygląd zewnętrzny, cechy szczególne)
oraz ich cechy charakteru.
Następnie wypisz imiona i ew. nazwiska pozostałych postaci (bohaterów pobocznych) występujących "w Pustyni i w puszczy".
Ja naliczyłam 7 osób :)
(Nadal macie czas na oglądniecie filmu, link w poprzednim zadaniu!)
SMarTieS- konkurs międzyklasowy!!!
Podczas ferii dostali Państwo e-mail o konkursie smarties. Wczoraj dzieci dostały również wiadomości na kartce.
Zachęcam wszystkich do wzięcia udziału !! Do przegładnięcia w kuchni
"kubków, szuflad i pudeleczek wstydu" do których wrzucamy wszystko co znajdziemy w mieszkaniu..20p zapewne też się tam znajdzie :)
Konkurs polega na zbieraniu 20p. do małych pudełeczek po smarties. 1 pudeło też super!
Podobno obecnie w sklepach pojawiły sie już te duże opakowania ale w lokalnych sklepikach (ja akurat znalazlam w Sainsburym) można jeszcze znaleźć pudełka o wymiarach 20p.
Dziękuję tym co już przynieśli!!!!💚
Pozdrawiam i do soboty!
p. Kasia